Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Toetsing normering wateroverlast: hoe pakken we dat aan?

Terug
Locatie
Contactpersoon
Michelle Talsma
Doelgroep
Datum
09-05-2012 tot --
Voor de toetsing aan de normen voor wateroverlast hebben STOWA en de Unie van Waterschappen een standaardwerkwijze ontwikkeld, vastgelegd in het STOWA-rapport 2011-31. De standaardwerkwijze moet leiden tot meer uniformiteit in de aanpak van het toetsingsproces. De te doorlopen stappen, tips en tricks  zullen op de bijeenkomst worden toegelicht. 

De wateropgave wordt vastgesteld op basis van de hoogwaterstanden, het landgebruik en de hoogteligging van het gebied. Om de wateropgave ook in de praktijk ge├╝niformeerd vast te kunnen stellen is de GIS tool BOWA ontwikkeld. Met deze tool kunnen ook de onzekerheden in de wateropgave worden berekend. De BOWA tool zal op de bijeenkomst worden gepresenteerd.

Neerslag en verdamping bepalen in belangrijke mate de grootte van de wateropgave en het is belangrijk om de meest recente statistieken dan wel tijdreeksen te gebruiken. Recent zijn nieuwe gegevens opgeleverd. Deze worden voor de waterschappen uniform beschikbaar gesteld via een speciaal ontwikkelde web site. Deze nieuwe web site zal tijdens de bijeenkomst worden gelanceerd.

Programma

  13:00 Standaard werkwijze: Presentatie van deze werkwijze door Royal Haskoning en Hydrologic.

  14:00 BOWA: een tool voor het geuniformeerd bepalen van de wateropgave inclusief onzekerheden. Deze tool is in opdracht van STOWA ontwikkeld door HKV lijn in water.

  15:00 Pauze

  15:15  Neerslag- en verdamping: Presentatie en demonstratie van de website die de voor de toetsing benodigde neerslag- en verdampingsgegevens ontsluit, door de ontwikkelaars in opdracht van STOWA: HKV/Sybe Bosch Hydroconsult.

  16:00 Borrel


  Wilt u graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen de programma's en projecten van STOWA? Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief. Maak op de homepage in de LOG IN box een account aan. Of log direct in. Vink in uw profiel aan dat u graag de digitale nieuwsbrief ontvangt.