Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Hamburg op weg naar een Klimaatactieve Stad. Driedaags werkbezoek

Terug
Locatie
Contactpersoon
Michelle Talsma
Doelgroep
Datum
20-05-2015 tot 22-05-2015

Hamburg staat bekend om zijn aanpak van floodproof bouwen en meerlaagsveiligheid. Daarnaast wordt er in deze Noordduitse stad veel aandacht besteed aan klimaatadaptie en -mitigatie. Hamburg is kortom op weg om een Klimaatactieve Stad (KAS) te worden. Tijdens deze driedaagse brengen we werkbezoeken aan vernieuwende projecten op het gebied van meerlaagsveiligheid, klimaatadaptie en -mitigatie en aan projecten waarin een actieve rol is weggelegd voor burgers. Dit alles ter lering en inspiratie.

Meerlaagsveiligheid
Hamburg met zijn ligging aan de Elbe en met zijn open verbinding met de Noordzee kampt regelmatig met overstromingen in delen van de stad. Om de schade door overstromingen voor te zijn, heeft Hamburg de afgelopen jaren veel in maatregelen op het gebied van meerlaagsveiligheid geïnvesteerd. Bijna de hele kade is op verschillende inventieve manieren opgehoogd en er zijn grote luiken in bouwblokken geplaatst die de wijken erachter afsluiten; de HafenCity is geheel gerealiseerd met het oog op meerlaagsveiligheid en de oude Speicherstadt is voorzien van een tweede verkeerslaag voor voetgangers die tijdens overstromingen gebruikt kan worden. We zullen worden rondgeleid door de directeur van het project HafenCity.

Klimaatadaptatie
Hamburg heeft een breed beleid op het gebied van klimaatadaptatie. “Naturnahe Regenwasserbewirtschaftung”, het lokaal vasthouden en zo mogelijk infiltreren van neerslag in de publieke ruimte maar ook op privéterreinen, is onderdeel van dit beleid. Er wordt getracht het regenwater zo natuurlijk mogelijk te behandelen. Zo wordt de afkoppelverplichting in het bestemmingsplan vastgelegd.

Actieve rol burgers bij klimaatadaptatie
Met verschillende, onder meer fiscale prikkels worden burgers aangemoedigd regenwater te infiltreren, te gebruiken of vast te houden. Daarnaast is er voorlichting over het floodproof inrichten en beschermen van gebouwen. Medewerkers van de stad Hamburg zullen het beleid en de uitwerking daarvan tijdens dit bezoek nader toelichten.

Klimaatmitigatie
Hamburg Watercycle werkt naast adaptatie ook aan mitigatie. Recent is de realisatie van het project Jenfelder Au gestart. In dit project wordt afvalwaterscheiding en vergisting toegepast. Door de vergisting van zwartwater en groenafval uit de wijk zal 50 procent van de energie nodig voor de wijk geproduceerd worden. Door warmteonttrekking uit het afvalwater wordt 40 procent van de nodige warmte voor de wijk geproduceerd. Een bezoek en rondleiding door een projectmedewerker staan op het programma.

IBA-Hamburg
In de nieuwbouwwijk IBA-Hamburg is aandacht besteed aan nieuwe regenwaterconcepten, energiebesparing, smartgrids en veel andere duurzaamheidsthema’s. We zullen hier een spectaculaire gevel zien die met water gevuld is en waarin algen groeien om CO2 op te slaan. Op het IBA-terrein worden we rondgeleid door een IBA-gids en bezoeken we een tentoonstelling over energie.

Meer informatie en aanmelden

De kosten van deze excursie bedragen 750- euro, inclusief BTW. De kosten zijn inclusief vervoer vanaf Amersfoort naar Hamburg en terug, overnachtingen, rondleidingen, organisatiekosten, twee keer ontbijt, drie keer lunch en drie keer diner. Betalen moet vooraf. Annuleren kan voor15 maart via stowa@stowa.nl Daarna zijn wij genoodzaakt kosten in rekening te brengen. Het aantal deelnemers bedraagt 25. Dus meld u snel aan.

 

Wilt u op de hoogte blijven van de programma's, projecten en bijeenkomsten van STOWA? Meld u direct aan voor onze digitale nieuwsbrief rechtsboven op onze homepage.

 

Voorlopige programma:

Dag 1 woensdag 20 mei

9.00 uur (circa)

Vertrek Amersfoort (lunch tijdens reis)

14.00 uur

Aankomst Hamburg

14.30 uur

Inchecken hotel

16.00 uur

Stadsrondrit

18.00 uur

Avondlezing door medewerker van stad Hamburg

(Floodproof bouwen/MLV, klimaatadaptatie, burgerparticipatie)

19.00 uur

Diner

 

Dag 2 donderdag 21 mei

9.00 uur

Bezoek aan HafenCity en toelichting door Herr Rux (directeur Hamburg HafenCity) (duur 2,5 uur)
Thema’s: Floodproof bouwen/MLV en Duurzaamheid

12.30 uur

Bezoek aan Speicherstadt, oude haven en pakhuizen, met MLV-ingrepen

Lunch

Speicherstadt

14.30 uur

Bezoek aan IBA Hamburg, rondleiding door medewerker IBA (Internationale Bauausstellung) (duur 2,5 uur)

Thema’s: Duurzaam bouwen, afkoppelen

Avond

Diner

 

Dag 3 vrijdag 22 mei

9.00 uur

Bezoek aan Hamburg Watercycle: Jenfelder Au

(Afvalwaterscheiding, vergisting zwartwater en groenafval, productie van 50% van de energie en 40% van de warmte;

600 woningen voor 2000 mensen, start bouw 2014)

 

Rondleiding op bouwplaats en bezoek aan een kleiner reeds opgeleverd project

12.00 uur

Lunch

14.00 uur

Vertrek naar Nederland (diner tijdens reis)

21.00 uur (circa)

Aankomst in Amersfoort

Wilt u op de hoogte blijven van de programma's, projecten en bijeenkomsten van STOWA? Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief. Maak op de homepage rechtsboven in 'mijn profiel'  een account aan. Of log direct in. Vink onder nieuwsbrieven aan dat u graag de digitale nieuwsbrief ontvangt.